Některé restaurace si za platbu stravenkou účtují přirážku. Někde k ceně jídla naúčtují až šest procent z ceny poukázky. Obchodníci přirážku odůvodňují tím, že mají se stravenkami vyšší administrativní náklady. Pro zákazníka to ale znamená, že je restauraci zaplatí on. Napsal to server Zprávy.rozhlas.cz.

Podle Jakuba Haase z ministerstva financí není účtování vyšší ceny za platby stravenkou v rozporu s právními předpisy. Stát navíc restauracím do jejich cenové politiky nemluví.

„Restaurace nejsou žádný strategický sektor, není to žádný monopol, kde by stát musel nějakým způsobem vstupovat do nějakých cenových podmínek. To znamená, že jakási v uvozovkách regulace se děje prostřednictvím tržních principů. Prostě, pokud zákazník není spokojen, měl by jít do jiné restaurace,“ řekl.

Prezident Asociace restaurací a hotelů Václav Stárek uznává argument obchodníků, že mají se stravenkami vyšší náklady, nesouhlasí ale s tím, že je přenáší na ty, kteří s nimi platí:

Z pohledu etiky podnikání, z pohledu udržení zákazníka, nemyslím si, že by to na mě jako zákazníka působilo jakýmkoli způsobem pozitivně, kdyby mi někdo řekl: pokud budete platit hotově, platí tato cena, pokud budete platit stravenkami, tak je cena o pět šest procent vyšší. Myslím si, že mnohem férovější přístup je prostě přizpůsobit ceny obchodu.“

A proti takové praxi je i Helena Čornejová, která radí odborářům v otázce zaměstnaneckých benefitů: „Já si myslím, že těmto restauracím brzy hrozí, že se jim budou klienti se stravenkami vyhýbat, než aby tam chodili.“

Na stravenky mohou zaměstnavatelé uplatňovat daňové zvýhodnění. Pokud by tato výhoda ze zákona zmizela, projevilo by se to na tržbách hospod a restaurací.

„Na toto téma už jsme v minulosti dělali průzkum. Zjistili jsme, že by pravděpodobně tržby restaurací klesly. Zda by to byla dlouhodobá nebo krátkodobá záležitost, lze těžko říci, lidé se samozřejmě stravovat budou. V případě naší členské základny téměř polovina provozovatelů říká, že by je to nijak vážně nezasáhlo,“ uvedl Stárek.

Kromě stravenek platí podle Stárka provozovatelé i poplatky kolektivním správcům za puštěné rádio, a také DPH je nižší na vstupu než na výstupu.

„Všechny tyto věci nejsou restaurace schopny v některých případech zakalkulovat do svých cen. Restaurací je poměrně hodně, konkurence je vysoká. Nejrozumnější cesta pro provozovatele restaurací je, upravit ceny tak, aby cena byla konečná,“ domnívá se Stárek.

Obchodníkům účtování přirážky umožnil svým rozhodnutím i Nejvyšší správní soud. Ten posuzoval případ, kdy moravský restauratér zákazníkům, kteří platili stravenkami, připočítal ještě čtyři procenta navíc.

Česká obchodní inspekce mu za to uložila pokutu třicet tisíc korun. Pražský městský soud ji ale zrušil a Nejvyšší správní soud jeho názor potvrdil. Odůvodnil to tím, že stravenky nejsou hotovost. Inspekce tak neuspěla s argumentem, že dochází k znevýhodňování jedné skupiny zákazníků.

Platíte v restauraci často stravenkami?

Povězte nám to pod tímto článkem nebo na Facebooku.

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit