Z českého zemědělství odešlo za posledních deset let 81 tisíc lidí. Stát tím přišel hypoteticky na daních v poslední dekádě o 30 miliard korun. Výsledky analýzy Agrární komory, kterou představil její prezident Jan Veleba, citoval časopis Týden. Podle Týdne je odliv lidí z oboru důsledkem především propadu živočišné výroby, která je výrazně náročnější na lidskou práci než výroba rostlinná.

Podle viceprezidenta Agrární komory Jindřicha Šnejdrly by přitom fungující živočišná produkce dokázala na venkově zaměstnat o padesát až osmdesát tisíc lidí více než teď. Podle Týdne představitelé největší domácí nevládní organizace zemědělců opakovaně kritizují představitele státu, že propad živočišné produkce a problematiku potravinové soběstačnosti přehlížejí. V zemědělství dnes podle Veleby pracuje asi 130 tisíc lidí.

Týden uvedl argumenty Veleby, které říkají, že se do Česka dováží takřka 220 tisíc tun vepřového masa a země je u této základní komodity soběstačná jen z 60 procent. Pokud se navíc do toho započtou dovozy selat, tak je soběstačnost ČR už někde kolem 50 procent. Vepřové se do země vozí především ze sousedního Německa. Od července stoupla cena německého vepřového zhruba o pětinu a kvůli tomu zdražuje také v tuzemsku.

Podle zjištění Týdne se potravinová soběstačnost Česka dlouhodobě snižuje, pokles zrychlil po vstupu země do EU. Jde hlavně o živočišné komodity, jejichž výroba stále klesá. Zpráva říká, že tuzemská produkce nedokáže naplnit ani spotřebu ovoce mírného pásu, zeleniny, brambor a vajec. Země je naopak soběstačná u hovězího masa, obilí, cukrovky a mléka. Názory na důležitost potravinové soběstačnosti a její zdravou míru se liší. Nejčastěji se uvádí, že by u důležitých komodit neměla klesnout pod 80 procent.

-pda-

Měla by se ČR, i s ohledem na zvýšení počtu lidí v zemědělství, více snažit být na EU v potravinové soběstačnosti nezávislá? Co si o tom myslíte?

Řekněte nám to pod tímto článkem nebo na Facebooku.

Přidat komentář

Bezpečnostní kód
Obnovit